Медична сестра: Сидоренко Оксана Олександрівна
УВАГА! ВІРУСНИЙ ГЕПАТИТ А
Як уникнути зараження вірусом гепатиту А:
· Використовувати для пиття та миття посуду лише перекип`ячену воду (воду кип’ятити не менше 10 хв., дати відстоятися).
· Не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання.
· Перед споживанням овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою, для споживання дітьми – обдати окропом.
· Строго дотримуватись правил особистої гігієни – обов`язково мити руки з милом перед приготуванням та вживанням їжі, після кожного відвідування туалету.
Дуже важливо не займатися самолікуванням.
При появі перших ознак захворювання необхідно терміново звернутися до лікаря.
У більшості випадків хвороба починається гостро, з підвищенням температури до 38,50 С протягом перших 2-3 днів, відчувається ломота в тілі, можливе першіння у горлі. Хвора людини відчуває загальну слабкість, погіршення апетиту, нудоту, іноді спостерігається блювота, біль та відчуття важкості у правому підребер`ї. На третій день захворювання сеча набуває темного забарвлення (кольору міцного чаю, пива). Можливе свербіння шкіри.
Вірусний гепатит А (хвороба Боткіна, хвороба брудних рук, жовтуха) – це гостра інфекційна хвороба з фекально-оральним механізмом передачі інфекції, переважним ураженням печінки і травного каналу. Вірус гепатиту А виділяється із фекаліями хворих на гепатит та передається від людини до людини (після контакту з хворим), через воду та харчові продукти, забруднені випорожненнями хворої людини, предмети побуту та брудні руки, за умови недотримання правил особистої гігієни.
Джерелом інфекції є хвора людина з будь-якими формами захворювання.
Інкубаційний період – 14-28 днів.
Після перенесеного захворювання формується стійкий, досить тривалий імунітет.